Arhiva: Aktuelnosti
Tekstova u kategoriji: 136

Visoke ocjene Bošnjačkom institutu

Poslanik u Gornjem domu Parlamenta Austrije Stefan Schennach, potaknut obraćanjem prof. dr. Hilme Neimarlije, naglasio kako je u zdanju Bošnjačkog instituta doživio "izuzetan spoj kulture prošlosti i savremenosti Balkana i srednje Evrope, te Istoka i Zapada"

Detaljnije


"Regionalna perspektiva i uloga Bosne i Hercegovine"

Na 9. Forumu Bošnjačkog instituta - Fondacija Adila Zulfikarpašića gostovao je bivši predsjednik Republike Slovenije Milan Kučan.

Detaljnije


Poetsko-scenski kolaž "Safvet-beg Bašagić: ŽIVA USPOMENA" povodom 140 godina od rođenja pjesnika

U okviru Dana otvorenih vrata Bošnjačkog instituta premijerno je izveden poetsko-scenski kolaž ljubavnih i hedonističkih pjesama iz Bašagićevih kolekcija Sevdalije i Ašiklije.

Detaljnije


Sarajevska zima

Bošnjački institut je i ove godine tradicionalni partner festivala Sarajevska zima, posebno kada je riječ o koncertima. Na ovogodinšnjem festivalu je u svečanoj Sali u Gazi HUsrev-begovom hamamu održano 14 koncerata, od kojih izdvajamo nekoliko.

Detaljnije


Uvodničar premijer Crne Gore Milo Đukanović

Na poziv Bošnjačkog instituta, gost na prvom ovogodišnjem Forumu Bošnjačkog instituta bio je premijer Republike Crne Gore Milo Đukanović, koji je govorio na temu „Evroatlanska perspektiva regiona – iskustva Crne Gore“

Detaljnije


“Caravan of Dreams“

4. februara 2010. je u Bošnjačkom institutu predstavljena nova knjiga uglednog konceptualnog umjetnika, koji trenutno živi u Švedskoj, Damira Nikšića, “Caravan of Dreams“. Knjiga, u kojoj se nalaze Nikšićeve fotografije, propituje, kako kaže, evropski san.

Detaljnije


Nagrada Isa-beg Ishaković 2009

Nagrada Isa-beg Ishakovic 2009 dodijeljena posthumno Adil-begu Zulfikarpašiću za doprinos u razvoju kulture i poštivanju kulturne baštine grada Sarajeva.

Detaljnije


Dodjela stipendije i koncert

Koncert u čast Adil-begu Zulfikarpašiću

Detaljnije


Forum Bošnjačkog instituta „Zajednička društva - Demokratsko liderstvo u različitostima“

Bošnjački institut je u saradnji sa Madridskim klubom, udrugom 77 bivših šefova država i vlada, u četvrtak, 19. novembra 2009. u 18:00 sati organizirao Forum na temu „Zajednička društva: Demokratsko liderstvo u različitostima – Shared Societies : Democratic Leadership in Differences“

Detaljnije

Prva  < 6 7 8 9 10 11 12 13 14 >