Arhiva: Aktuelnosti
Tekstova u kategoriji: 154

"Regionalna perspektiva i uloga Bosne i Hercegovine"

Na 9. Forumu Bošnjačkog instituta - Fondacija Adila Zulfikarpašića gostovao je bivši predsjednik Republike Slovenije Milan Kučan.

Detaljnije


Poetsko-scenski kolaž "Safvet-beg Bašagić: ŽIVA USPOMENA" povodom 140 godina od rođenja pjesnika

U okviru Dana otvorenih vrata Bošnjačkog instituta premijerno je izveden poetsko-scenski kolaž ljubavnih i hedonističkih pjesama iz Bašagićevih kolekcija Sevdalije i Ašiklije.

Detaljnije


Sarajevska zima

Bošnjački institut je i ove godine tradicionalni partner festivala Sarajevska zima, posebno kada je riječ o koncertima. Na ovogodinšnjem festivalu je u svečanoj Sali u Gazi HUsrev-begovom hamamu održano 14 koncerata, od kojih izdvajamo nekoliko.

Detaljnije


Uvodničar premijer Crne Gore Milo Đukanović

Na poziv Bošnjačkog instituta, gost na prvom ovogodišnjem Forumu Bošnjačkog instituta bio je premijer Republike Crne Gore Milo Đukanović, koji je govorio na temu „Evroatlanska perspektiva regiona – iskustva Crne Gore“

Detaljnije


“Caravan of Dreams“

4. februara 2010. je u Bošnjačkom institutu predstavljena nova knjiga uglednog konceptualnog umjetnika, koji trenutno živi u Švedskoj, Damira Nikšića, “Caravan of Dreams“. Knjiga, u kojoj se nalaze Nikšićeve fotografije, propituje, kako kaže, evropski san.

Detaljnije


Nagrada Isa-beg Ishaković 2009

Nagrada Isa-beg Ishakovic 2009 dodijeljena posthumno Adil-begu Zulfikarpašiću za doprinos u razvoju kulture i poštivanju kulturne baštine grada Sarajeva.

Detaljnije


Dodjela stipendije i koncert

Koncert u čast Adil-begu Zulfikarpašiću

Detaljnije


Forum Bošnjačkog instituta „Zajednička društva - Demokratsko liderstvo u različitostima“

Bošnjački institut je u saradnji sa Madridskim klubom, udrugom 77 bivših šefova država i vlada, u četvrtak, 19. novembra 2009. u 18:00 sati organizirao Forum na temu „Zajednička društva: Demokratsko liderstvo u različitostima – Shared Societies : Democratic Leadership in Differences“

Detaljnije


Historičari iz regiona i Njemačke zajedno na projektu

Historičari iz BiH, Srbije, Hrvatske i Njemačke okupili su se danas u Bošnjačkom institutu u Sarajevu na inicijalnim razgovorima radi formuliranja zajedničkog projekta o socijalnoj historiji i socijalističkoj svakodnevnici, koji bi bio kandidiran za finansiranje iz evropskih fondova.

Detaljnije


Predstavljena knjiga Ibrahima Pašića

Druga knjiga iz edicije Predslavenski korijeni Bošnjaka -Mile i Moštre -Ilirsko -gotski korijeni Bosanske vladarske dinastije, stećaka i crkve bosanske" autora Ibrahima Pašića predstavljena je danas u Bošnjačkom institutu

Detaljnije

Prva  < 8 9 10 11 12 13 14 15 16 >