Arhiva: Konferencije
Tekstova u kategoriji: 8

Održana studentska konferencija o stvaralaštvu Behaudina Selmanovića i otvorena izložba radova studenata Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo

Povodom obilježavanja stogodišnjice rođenja slikara Behaudina Selmanovića, u Bošnjačkom institutu – Fondaciji Adila Zulfikarpašića je u utorak, 26.04.2016. godine, s početkom u 12.00 sati započela studentska konferencija o stvaralaštvu Behaudina Selmanovića, nakon čega je otvorena i izložba studentskih radova.

Detaljnije


''Kulturna katastrofa u srcu Evrope: kulturno nasljeđe u plamenu balkanskih ratova 90-tih''

András Riedlmayer održao predavanje o svom djelovanju na Balkanu i svjedočenju u Haškom tribunalu, te o sve većem priznavanju veze između zaštite kulturnog nasljeđa i ljudskih prava.

Detaljnije


Međunarodni simpozij o Muhamedu Tajibu Okiću, 28. i 29. juni 2010.

Simpozij o Muhamedu Tajibu Okiću održan je 28. i 29. juna 2010, pod visokim pokroviteljstvom čelnih ljudi islamkih zajednica u Bosni i Hercegovini i Republici Turskoj. Na otvaranju simpozija bili su prisutni prof. dr. Mustafa Cerić i prof, dr. Alija Bardakoglua. Organizator simpozija je WONDER iz Beča, a učesnici su bili istaknuti profesori iz naše zemlje i Republike Turske.

Detaljnije


49. međunarodna književna manifestacija

I ove godine, tradicionalno, neke od književnih manifestacija „Sarajevski dana poezije“ su održane u Bošnjačkom institutu. Za ovogodišnje Dane poezije, organizatori su pripremili Međunarodno pjesničko veče koje je održano 11.

Detaljnije


„Evroatlanski put Bosne i Hercegovine – Turska perspektiva“

Na Forumu Bošnjačkog instituta u ponedjeljak 5. aprila, gostovao je Premijer Republike Turske Recep Tayyip Erdoğan

Detaljnije


„Sekularizam, religija, savremeno doba“

Bošnjački institut – Fondacija Adila Zulfikarpašića je 20. novembra 2009. godine u organizirao okrugli sto na temu „Sekularizam, religija, savremeno doba“.

Detaljnije