Arhiva: Konferencije
Tekstova u kategoriji: 11

Održana radionica "Web pretraživanja i informacijski servisi"

Radionica "Web pretraživanja i informacijski servisi" za preko 50 studenata 2. godine Odsjeka za historiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu održana je u je četvrtak, 10. januara, u Bošnjačkom institutu – Fondaciji Adila Zulfikarpašića.

Detaljnije


Održan naučni skup Otvoreni pristup znanju

Naučni skup Otvoreni pristup znanju okupio je preko 130 učesnika, informacijskih stručnjaka iz cijele Bosne i Hercegovine.

Detaljnije


Adil Zulfikarpašić i liberalne političke inicijative

Shvatajući cjelokupan doprinos Adila Zulfikarpašića koji je nesebično dao cjelokupnom bosanskohercegovačkom društvu, a povodom desete godišnjice od njegove smrti, u organizaciji Bošnjačkog instituta, 6. decembra 2018. godine, upriličena je panel diskusija na temu Adil Zulfikarpašić i liberalne političke inicijative.

Detaljnije


Održana studentska konferencija o stvaralaštvu Behaudina Selmanovića i otvorena izložba radova studenata Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo

Povodom obilježavanja stogodišnjice rođenja slikara Behaudina Selmanovića, u Bošnjačkom institutu – Fondaciji Adila Zulfikarpašića je u utorak, 26.04.2016. godine, s početkom u 12.00 sati započela studentska konferencija o stvaralaštvu Behaudina Selmanovića, nakon čega je otvorena i izložba studentskih radova.

Detaljnije


''Kulturna katastrofa u srcu Evrope: kulturno nasljeđe u plamenu balkanskih ratova 90-tih''

András Riedlmayer održao predavanje o svom djelovanju na Balkanu i svjedočenju u Haškom tribunalu, te o sve većem priznavanju veze između zaštite kulturnog nasljeđa i ljudskih prava.

Detaljnije


Međunarodni simpozij o Muhamedu Tajibu Okiću, 28. i 29. juni 2010.

Simpozij o Muhamedu Tajibu Okiću održan je 28. i 29. juna 2010, pod visokim pokroviteljstvom čelnih ljudi islamkih zajednica u Bosni i Hercegovini i Republici Turskoj. Na otvaranju simpozija bili su prisutni prof. dr. Mustafa Cerić i prof, dr. Alija Bardakoglua. Organizator simpozija je WONDER iz Beča, a učesnici su bili istaknuti profesori iz naše zemlje i Republike Turske.

Detaljnije


49. međunarodna književna manifestacija

I ove godine, tradicionalno, neke od književnih manifestacija „Sarajevski dana poezije“ su održane u Bošnjačkom institutu. Za ovogodišnje Dane poezije, organizatori su pripremili Međunarodno pjesničko veče koje je održano 11.

Detaljnije


„Evroatlanski put Bosne i Hercegovine – Turska perspektiva“

Na Forumu Bošnjačkog instituta u ponedjeljak 5. aprila, gostovao je Premijer Republike Turske Recep Tayyip Erdoğan

Detaljnije

 1 2 >