Održana studentska konferencija o stvaralaštvu Behaudina Selmanovića i otvorena izložba radova studenata Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo
Povodom obilježavanja stogodišnjice rođenja slikara Behaudina Selmanovića, u Bošnjačkom institutu – Fondaciji Adila Zulfikarpašića je u utorak, 26.04.2016. godine, s početkom u 12.00 sati započela studentska konferencija o stvaralaštvu Behaudina Selmanovića, nakon čega je otvorena i izložba studentskih radova.

Bošnjački institut – Fondacija Adila Zulfikarpašića je u 2015. godini pokrenuo projekat obilježavanja stogodišnjice rođenja jednog od najznačajnjijih bosanskohercegovačkih slikara, Behaudina Selmanovića, prilikom čega je održan naučni skup, otvorena retrospektivna izložba „Behaudin Selmanović 1915-2015“, te održana stručna predavanja za studente, uz tematski obilazak izložbe Behaudina Selmanovića. Nakon održanih predavanja i obilaska izložbe, studenti su dobili priliku da uz mentrosku superviziju pišu stručne radove o stvaralaštvu Behaudina Selmanovića i da na lični kreativni način praktično interpretiraju elemente njegovog slikarstva.

Studentska konferencija i izložba rezultat su šestomjesečnih aktivnosti koje su pokrenute s ciljem približavanja stvaralaštva Behaudina Selmanovića studentima historije umjetnosti i likovnih umjetnosti. Na studentskoj konferenciji o stvaralaštvu Behaudina Selmanovića izlagali su studenti Katedre za historiju umjetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo. Studenti su svoje stručne tekstove pisali pod mentorstvom prof.dr. Ibrahima Krzovića, koji je na konferenciji istaknuo značaj cjelokupnog projekta i dao osvrt na studentske radove.

Nakon studentske konferencije, u foajeu Bošnjačkog instituta otvorena je izložba radova studenata Odsjeka slikarstvo i Odsjeka grafički dizajn Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo, uz prigodno obraćanje predstavnika oba odsjeka. Izložba će biti otvorena za javnost do 19.05.2016. godine, a svi zainteresovani mogu je pogledati svakim radnim danom i subotom, od 08.00 do 16.00 sati.

Galeriju fotografija možete pogledati na Facebook stranici Bošnjačkog instituta.


 
Održana studentska konferencija o stvaralaštvu Behaudina Selmanovića i otvorena izložba radova studenata Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo