"Islam je i naša historija!"
30.6.-14.10.2017.

Civilizacijska izložba

 

Ova izložba je struktuirana oko osnovne poruke: prisustvo muslimana u Evropi je staro kao i Islam uopšte. Prisjetivši se da evropska i muslimanska civilizacija imaju zajedničko duhovno i intelektualno uporište (Ibrahim a.s./Abrahamov soj), izložba pokazuje da njihovi odnosi, ma kako konfliktni, su omogućili obostrani uticaj ove dvije civilizacije. To je zajednička historija miješanja u svakoj epohi različitih dobrih (susreti, umjetničke kreacije, recipročni uticaj) i loših uticaja (konflikti, barijere, otežana integracija).

 

Putovanje kroz izložbu je artikulisano kroz četiri faze koje su vidljivi tragovi proizvedeni kroz susret ove dvije civilizacije: Arapsko nasljeđe koje je ostavljeno srednjovjekovnoj Evropi; Otomansko nasljeđe; Kolonijalno nasljeđe, i konačno Evropa i muslimani danas. Kurentna i lako pristupačna scenografija izložbe uvodi u kompletno intelektualno i emocionalno iskustvo kombinujući muzejske eksponate i svakodnevni život, umjetnička djela, multimediju, muziku i scenografske instalacije.

 

Teško je zamisliti pogodnije mjesto od Sarajeva za prvo predstavljanje izložbe "Islam je i naša historija!". Sam grad su osnovale Osmanlije na evropskom tlu; grad u kojem su stoljećima živjeli rame uz rame, muslimani i Jevreji, hrišćani pravoslavci i kršćani katolici; grad u kojem se suživot religija i kultura i dalje može pročitati u arhitekturi bogomolja; grad mučenik, a na koncu mjesto gdje je nekadašnji suživot zamijenjen nečim najbarbarskijim što je naše doba izumilo… Bilo kako bilo, Sarajevo je bio i ostao grad simbol susreta civilizacija i krajnje opravdanje naslova naše izložbe.

 

Izložba je predstavljena u nevjerovatnom okruženju: stari, izvanredno restaurirani, turski hamam iz 16. stoljeća. To je jedan od najljepših primjera klasične Otomanske arhitekture na Balkanu.

 

 

Više  izložbi možete vidjeti na zvaničnoj web stranici.


"Islam je i naša historija!"