24.3.2018. | Koncert maestra Nihad Hrustanbegovića - Četiri godišnja doba (Vivaldi) & Svjetlost života
24. marta 2018. u 20:00 (Klasična harmonika i klavir solo)

24. marta 2018. godine sa početkom u 20:00 maestro Nihad Hrustanbegović održaće u Bošnjačkom institutu koncert Četiri godišnja doba (Vivaldi) & Svjetlost života.

PROGRAM:

1. Četiri godišnja doba  Antonio Vivaldi

Proljeće  - Concerto No. 1 in E major, Op. 8, RV 269 - Allegro - Largo e pianissimo sempre - Allegro pastorale

Ljeto  - Concerto No. 2 in G minor, Op. 8, RV 315 – Allegro non molto - Adagio e piano - Presto e    forte - Presto

Jesen - Concerto No. 3 in F major, Op. 8, RV 293 - Allegro - Adagio molto - Allegro

Zima -  Concerto No. 4 in F minor, Op. 8, RV 297 - Allegro non molto - Largo – Allegro

2.      Asturias - Isaac Albéniz

3.      Ibelin & Svjetlost života - Harry Gregson Williams

4.      Opus Magnum XII - Between Sunrise and Sunset - Nihad Hrustanbegović

Klavir solo : Sunrise - The girl from heaven - American dream -  Love Promenade – Tsunami –  Himne de la liberte –  The Kiss – Joy of life – Paradise Lake – Queen of Peace – Allegory Bosnia Nouveau –  Sunset

 5.      Encore :  Flowers for Mama – Nihad Hrustanbegović

(Program 90 minuta)

 

BIOGRAFIJA:

Remek djelo italijanskog kompozitora Vivaldija, “Četiri godišnja doba”, Nihad Hrustanbegović je prvi u svijetu izveo u potpunosti na klasičnoj harmonici. Muzički kritičar Ludwig van Mechelen dao je prvi put u Beneluksu jednom albumu izvedenom na klasičnoj harmonici pet zvjezdica nakon izlaska albuma na Valentinovo 2015 godine, navodeći kako je “Hrustanbegović Vivaldijevo djelo postavio tako vjerno da je prosto nevjerovatno kako je cijelo orkestarsko djelo uspio pretočiti u solo izvedbu, a da nije naškodio originalu.”

Hrustanbegović iza sebe ima preko 1000 koncerata i 9 objavljenih solo albuma, a svirao je i sa legendama svjetske pop, jazz i filmske scene: Grace Jones, Al Di Meola i The Jazz Orchestra of the Concertgebouw. Na njegovim nastupima je prisustvovala i nekadašnja Holandska kraljica Beatrix, a Brend Heineken upotrijebio je jednu od njegovih kompozicija za televizijsku reklamu. Hrustanbegović je nastupio sedam puta u Koncertnoj dvorani u Amsterdamu „Het Concertgebouw“, dva puta u Viteškoj dvorani u Den Haagu i u Katedrali Notre-Dame u francuskom gradu Le Puy en Velay, jednoj od najljepših katedrala svijeta, nacionalnom spomeniku Francuske koji je pod zaštitom UNESCO-a.

Nihad Hrustanbegović rođen je 1973. godine u Bijeljini i dobitnik priznanja za najuspješniju ličnost bosanskohercegovačke zajednice u Kraljevini Holandiji u 2007. godini a Muzičku akademiju završio je 2000. godine u holandskom gradu Arnhemu na Muzičkoj akademiji ARTez. Zvanje Master of music stekao je na Messiean akademiji sa Cum Laude 2002. godine a tokom studija imao je i Erasmus master - klas kod najeminentnijih Evropskih stručnjaka za harmoniku kao što su Friedrich Lips, Margit Kern, Mie Miki, James Crab, Mati Rantanen i Helka Kimalainen. 

(Bošnjački institut)
24.3.2018. | Koncert maestra Nihad Hrustanbegovića - Četiri godišnja doba (Vivaldi) & Svjetlost života