Otvorena izložba „Sagorijevanja“ Mensuda Keče
U srijedu, 20. juna 2018. godine, otvorena je izložba Mensuda Keče “Sagorijevanja“ koju posjetioci mogu pogledati do kraja augusta.

Bosanskohercegovački umjetnik Mensud Kečo ciklusom skulptura “Sagorijevanja“ nastavlja sa tematiziranjem posljedica ratnih stradanja, stavljajući u fokus bol i suočenje preživjelih sa prazninom prouzrokovanom gubitkom najmilijih. Glina i ugljenisano drvo pretaču se u forme apstrahizovanih krajolika nastanjenih samotnim ženskim figurama, povijenim u svojoj žalosti. Kontrasti svijetlo – tamno, sjajno – mat, glatko – hrapavo, oštro – zaobljeno, ističu dvoznačnost odabranog naslova: u sagorijevanju materija nestaje, ali, istovremeno, sagorijevanje asocira i na pročišćenje duha, feniksovsko uzdizanje iz pepela, te neminovnost kreacije kao protuteže destrukciji.

Izložbu su otvorili direktorica Bošnjačkog instituta, Amina Rizvanbegović Džuvić, autor izložbe Mensud Kečo i Gina Landor.

Mensud Kečo je rođen 1957. godine u Foči. Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu završava 1980. Tokom četiri decenije umjetničkog stvaralaštva, Kečo je realizovao 20 samostalnih izložbi i učestvovao na preko 100 grupnih i selektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Autor je nekoliko sarajevskih spomenika. Od 1997. do 2001. godine bio je predsjednik “Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine“. Dobitnik je više značajnih nagrada. Radi kao profesor crtanja u Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti Sarajevo.

Fotografije sa otvorenja možete vidjeti ovdje. 


Otvorena izložba „Sagorijevanja“ Mensuda Keče