Izložba „Velika alegorija o Srebrenici“ Mersada Berbera
Od 6. do 20. jula u Galeriji Općine Novi Grad Sarajevo, u okviru obilježavanja genocida u Srebrenici, bila je postavljena izložba „Velika alegorija o Srebrenici“ Mersada Berbera, jednog od najistaknutijih bosanskohercegovačkih likovnih umjetnika.

Berber je pred kraj života uradio ciklus posvećen Srebrenici, čiji je segment i “Velika alegorija o Srebrenici“ sačinjena od grafika velikog formata koje je 2005. godine sam autor poklonio Bošnjačkom institutu – Fondaciji Adila Zulfikarpašića. Posjetioci izložbe su imali priliku vidjeti Berberov raskošni hommage srebreničkim žrtvama kojima je umjetničkim sredstvima nastojao vratiti cjelovitost identiteta, danas svedenog na statističke brojke haških arhiva.

Mersad Berber rođen je 1940. godine u Bosanskom Petrovcu. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani 1963. godine, u klasi profesora Maksima Sedeja; na istoj Akademiji 1965. završio je postdiplomski studij grafike, u klasi profesora Rike Debenjaka. Predavao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Dobio je više od 50 nagrada i priznanja za svoj rad. Preminuo je u Zagrebu 2012. godine.

Fotografije sa otvorenja izložbe možete pogledati ovdje.

 
(Bošnjački institut)
Izložba  „Velika alegorija o Srebrenici“ Mersada Berbera