Posjete

Bošnjački institut je od prvih dana nakon otvorenja postao jedna od najposjećenijih institucija kulture  

Bošnjački institut je od prvih dana nakon otvorenja u Sarajevu 2001. godine privlačio veliku pažnju u javnosti i postao jedna od najznačajnijih kulturnih i naučnih institucija, ne samo u gradu nego i u zemlji. Zahvaljujući raznovrsnosti programa i zbirki Institut predstavlja nezaobilazno mjesto; tu se održavaju mnoga kulturna događanja poput koncerata, promocija knjiga, književnih večeri, susreta i slično, te posjetioci mogu pogledati stalne postavke: likovne izložbe bosanskohercegovačkih autora iz Zbirke umjetničkih djela u galeriji Instituta, u Klubu i u Gazi Husrev-begovom hamamu U fokusu kolekcije, Zeleni salon Mersada Berbera, Akvareli Ismeta Rizvića, Tragovi Edina Numankadića, Galeriju portreta, potom stalnu postavku iz Etnološke zbirke u Gazi Husrev-begovom hamamu, privremene izložbe u produkciji Instituta ili gostujuće izložbe, spoj osmanske i savremene arhitekture, objekat hamama iz 16. stoljeća, te istraživati i koristiti bogate zbirke biblioteke i arhiva.

Bošnjački institut jedinstvena je institucija koja je ujedno galerija, biblioteka, arhiv i muzej, popularno nazvano GLAM institucija (gallery, library, archive, museum).

Godišnje postavke i programe u Institutu u prosjeku posjeti oko 15.000 posjetilaca. Među njima su istaknuti naučni radnici iz zemlje i svijeta, kulturni radnici, umjetnici, studenti, učenici, državne delegacije i gosti, političari, građani, udruženja itd. Mnoge od njih je vizija Adila Zulfikarpašića, misija Instituta sa svojim bogatim zbirkama, uslugama i aktivnostima, sa jedinstvenim ambijentom Gazi Husrev-begovog hamama inspirirao da i sami doprinesu razvoju i očuvanju bh. kulturne i historijske baštine i umjetnosti putem donacija u vidu knjiga, rukopisa, autorskih djela, umjetničkih slika, naslijeđenih umjetnina, s jedne strane, i rađanju i realiziranju novih ideja i projekata sa druge strane. To je oaza kulture, lijepe riječi, prijateljstva i dobrodošlice, u koju svi rado navraćaju i kojoj se vraćaju.

 

Korisne informacije za posjetioce možete pročitati OVDJE.

POSLJEDNJE POSJETE
29/03/202415/02/202408/02/202401/02/202416/11/2023