PROGRAM STIPENDIRANJA

Stipendija Adil Zulfikarpašić ustanovljena je 2007. godine prema odluci vakifa Bošnjačkog instituta, Adila Zulfikarpašića, a povodom dodjele počasnog doktorata pravnih nauka Univerziteta u Bihaću za izuzetno, visokomoralno i općeljudsko djelovanje Adila Zulfikarpašića na promociji mira, tolerancije, čuvanja identiteta bošnjačkog naroda, doprinosu odbrane Bosne i Hercegovine, zaštiti ljudskih prava, razvoju društvene misli na polju pravnih i humanističkih nauka, političkoj pluralizaciji Bosne i Hercegovine, dugogodišnjem radu na unapređenju nauka i umjetnosti u Bosni i Hercegovini, te nemjerljivom doprinosu u razvoju naučnog i kulturnog života Bosne i Hercegovine kroz osnivanje i rad Bošnjačkog instituta.

Nastavljajući ideju i misao Adila Zulfikarpašića da su školovanje i sticanje znanja osnov za razvoj i napredak Bosne i Hercegovine, da je znanje najveća snaga, te da je potrebno raditi na obezbjeđivanju mogućnosti da se mladi obrazuju i ostanu u Bosni i Hercegovini, Bošnjački institut – Fondacija Adila Zulfikarpašića svake godine dodjeljuje stipendiju najuspješnijem studentu Univerziteta u Bihaću doprineseći time i ostvarivanju Zulfikarpašićeve vizije o unapređenju nauke i obrazovanja Bosne i Hercegovine.

Stipendija Adil Zulfikarpašić dodjeljuje se svake akademske godine najuspješnijem redovnom studentu/ici bachelor dodiplomskog ili postdiplomskog studija Univerziteta u Bihaću. Konkurs u kojem su navedeni pravo učešća, kriteriji i potrebna dokumentacija za prijavu objavljuje se blagovremeno u sredstvima javnog informisanja i na web stranici Bošnjačkog instituta.

Osnaživanje mladih članova akademske zajednice je značajno u jačanju bh. društva, izgradnji njenih kapaciteta i njegovom razvoju. Svim dobitnicima stipendije želimo sreću i uspjeh na tom putu.

 

Dobitnici stipendije Adil Zulfikarpašić

Amela Balić i Elma Hušić

Za akademsku 2020/2021. godinu


Melisa Čehić i Indira Fazlić

Za akademsku 2019/2020. godinu


Melisa Čehić

Za akademsku 2018/2019. godinu


Ivan Jerković i Lejla Ajdinović

Za akademsku 2017/2018. godinu


Šejla Jusić

Za akademsku 2016/2017. godinu


Ena Jajalo

Za akademsku 2015/2016. godinu


Fikret Bašić

Za akademsku 2014/2015. godinu


Amel Toroman

Za akademsku 2013/2014. godinu


Sandra Jašarević i Amel Toroman

Za akademsku 2012/2013. godinu


Nadira Đogić

Za akademsku 2011/2012. godinu


Damir Redžić

Za akademsku 2007/2008. godinu