Program volontiranja

Program volontiranja u Bošnjačkom institutu – Fondaciji Adila Zulfikarpašića pokrenut je nekoliko godina nakon otvaranja Instituta u Sarajevu, a inenziviran od 2013. godine. Studentima i učenicima se tako pruža prilika da u jednoj baštinskoj ustanovi, koja ima karakter biblioteke, arhiva, instituta, galerije, muzeja i kulturnog centra, steknu nova saznanja, edukativne vještine i praktična iskustva. Program je namijenjen prvenstveno studentima, ali su dobro došli i učenici starijih razreda srednjih škola kao i svršenici fakulteta društvenih i humanističkih usmjerenja.

Volonterska praksa ili rad se nudi u bibliotečkom, arhivskom i muzejsko-galerijskom segmentu, potom u organiziranju i ispomoći kulturnih programa, u organiziranju i ispomoći konferencija i obimnijih projekata, i slično.

Namjera Instituta je da studenti u jednom stvarnom okruženju steknu nova saznanja i vještine koje će ih osnažiti, dati samopouzdanje i koristiti u njihovom budućem radu, a istovremeno će se upoznati sa zbirkama i radom Instituta, kao jedne od značajnih kulturnih i obrazovnih institucija u zemlji. Na kraju programa, volonteri dobivaju certifikat o volontiranju u kojem se navode poslovi koje su obavljali i vještine koje su stekli.

Dosadašnji volonteri su bili studenti iz Bosne i Hercegovine, Njemačke, Holandije, Amerike, Italije itd., različitih studijskih grupa (historije, političkih nauka, bibliotekarstva, historije umjetnosti, prava, itd.) te učenici srednjih škola u Sarajevu .

Trenutno, program volontiranja nije aktivan. Sve izmjene i vijesti vezane za program ćemo objaviti na web strani i putem društvenih mreža.

Program volontiranja